نخاع یکی از مهم ترین و حساس ترین بخش های بدن است که درون ستون فقرات قرار گرفته و توسط آن محافظت می شود. گاهی به دلیل حوادث مختلف از جمله تصادف، ستون فقرات شکسته شده و یا مهره های آن جدا می شوند. در این صورت نخاع داخل آن دچار پیچ خوردگی، کشیدگی، فشردگی شده و در بدترین حالت پاره می شود. آسیب وارد شده به نخاع در وهله اول موجب ایجاد تورم می شود. با بهبودی تورم ایجاد شده میزان واقعی صدمات وارده مشخص می شود. متاسفانه نخاع قابلیت ترمیم ندارد و آسیب های وارده به آن معمولا قابل جبران نیست. شدت آسیب وارده به نخاع و مکان آسیب دیده تعیین کننده میزان و شدت علائم می باشد. باید به این نکته توجه داشت که هرچقدر نخاع آسیب دیده در بخش های پایین تر بدن باشد، صدمه وارده نیز کمتر خواهد شد. خطرناک ترین و آسیب زننده ترین حالت در مشکلات نخاعی مربوط به شکستن مهره های ناحیه گردن می باشد که اندام های فوقانی، تنه و تحتانی را تحت تاثیر قرار می دهد. از علائم این افراد می توان به مشکلات حرکتی و فلج شدن اندام های حرکتی، مشکلات تنفسی، بی اختیاری ادرار و مدفوع، کاهش فشار خون، درد و بی حسی و گزگز بدن اشاره کرد.
در آسیب هایی که بخش های پایین تر ستون فقرات ایجاد شود، مشکلات تنفسی، فشارخون و درد و بی حسی اعضا کمتر شده و در کل میزان معلولیت و ناتوانی ایجاد شده نسبت به حالت گردنی محدودتر خواهد شد. زیرا در این موارد اندام های تنه و تحتانی بیشتر دچار اختلال می شوند. بیماران دچار ضایعات نخاعی و خصوصا قطعی نخاع، وضعیت حادی دارند و به مراقبت و توجه جدی اطرافیان نیاز دارند. این افراد به دلیل فلج شدن اندام های تحتانی توانایی حرکت نداشته و مجبورند مدت زمان طولانی به شکل خوابیده بر روی بستر باشند. در صورت جابجا نشدن این بیماران، امکان ابتلا به زخم بستر در بخش لگن و پشت پاشنه بسیار زیاد است. اطرافیان باید دو ساعتی یک بار موقعیت این بیماران را تغییر داده و پوست آنان را ماساژ دهند تا خون رسانی به همه جای بدن و پوست انجام شود. همچنین استفاده از تشک مواج تاثیر بسزایی در سلامت پوست این بیماران دارد. یکی دیگر از مشکلات این بیماران، ناتوانی در کنترل ادرار و مدفوع می باشد که با آموزش های و وسایل خاص، هموار می شود. البته تا قبل از توانایی بیمار برای کنترل این مشکلات به کمک اطرافیان خود نیاز دارد. فلج اعضای حرکتی یکی دیگر از مشکلات این افراد است که باعث ایجاد خشکی مفاصل و سفتی و خشکی ماهیچه ها می شود. در این صورت باید اطرافیان نحوه گرم کردن، حرکت و نرمش اعضای حرکتی، ماهیچه ها و مفاصل را توسط فیزیوتراپ آموزش دیده و مانع ایجاد این مشکلات شود. مهم ترین مشکلات افراد مبتلا به ضایعات نخاعی مشکلات روحی روانی است. افسردگی شایع ترین مشکلات روحی این افراد است که باید با مشاوره روانشناس، در اسرع وقت درمان شود تا در شخص ماندگار نشود. مساعد شدن شرایط بد روحی این بیماران به همدلی و همراهی بیشتر خانواده ها، دوستان و اطرافیان نیاز دارد. آسیب های نخاعی، یکی از مشکلات و عارضه های هزینه بر در همه کشورهاست که علاوه بر مراقبت های درمانی برای بهبودی بیشتر به فیزیوتراپی و برنامه های آموزشی نیاز دارند. این ضایعات بیشتر بر اثر سانحه تصادف ایجاد می شود و آمارها نشان می دهد که چهل درصد آسیب های نخاعی حاصل تصادفات رانندگی هستند. آسیب های حاصل از تصادف بیش از هر کس قشر جوان را درگیر می کند که در برخی موارد افراد دچار از کارافتادگی می شوند. به همین دلیل رعایت مقررات، مراقبت و استفاده از وسایل ایمنی نقش زیادی در کاهش این ضایعات دارد و پیشگیری بسیار بهتر از درمان خواهد بود.
امروزه که تمامی اعضای خانواده به نوعی بیرون از منزل سرگرم کار هستند، این افراد ناتوان از حرکت هستند که در خانه تنهایند. به خصوص اگر سن آن ها بالا باشد و در زمره سالمندان جای گیرند. آنها مجبورند که تمام ساعات روز را در تنهایی بگذرانند که این اصلا خوب نیست. و ممکن است زمینه ساز افسردگی و دیگر مشکلات روحی شود.
در این جا یک پرستار یا مراقب میتواند بسیار کمک کننده باشد. پرستار میتواند به خوبی وظیفه مراقبت از فرد را بر عهده گرفته و کارهای او را انجام دهد. مثلا در استحمام، رفتن به توالت، نظافت، طبخ غذا، مصرف دارو و … به او کمک کند.
علاوه بر این ها پرستار میتواند یار و همدم فرد باشد و با صحبت کند، خاطرات را مرور کنند، کتاب بخوانند، تلویزیون تماشا کنند و … .
مرکز مراقبتی پرستاری سالمند با داشتن سال ها تجربه میتواند بهترین و متخصص ترین پرستاران را به محل زندگی شما اعزام کند.