جراحی بخشی از علم پزشکی است که طی آن برای تشخیص یا درمان بیماری، عضو یا بافت آسیب دیده را برش و سپس دستکاری می کنند. واژه های مختلفی برای اعمال جراحی استفاده می شود که همه ما حداقل یک بار نام آنها را شنیده ایم؛ از جمله جراحی اورژانسی، جراحی باز، جراحی سرپایی، جراحی تشخیصی، جراحی درمانی و … . بعد از تشخیص بیماری فرد مراجعه کننده، پزشک معالج بر اساس نوع بیماری، شرایط بیمار و مرحله تشخیص تصمیم میگیرد برای درمان بیماری، از کدام گزینه استفاده کند. عمل باز برای بیماران زمانی از طرف پزشک انتخاب می شود که سایر گزینه های درمانی مثل عمل سرپایی یا دارویی برای درمان بیماری موثر نباشد.
جراحی قلب، معده، روده و مغز بیشترین عمل های باز را به خود اختصاص داده اند. عمل های جراحی باز همواره با درصد متفاوتی از خطر و عوارض احتمالی همراه هستند و به عنوان آخرین گزینه به بیمار پیشنهاد می شود. بنابراین باید بیمار قبل از عمل از نوع بیماری و نوع جراحی خود آگاه باشد. از این عوارض می توان به باز شدن محل بخیه و پاره شدگی، خونریزی، عفونت محل جراحی و تب، لخته شدن خون، خطرات بیهوشی و نارسایی در سایر اندام ها اشاره کرد. به عنوان مثال عوارض عمل قلب شامل عفونت زخم قفسه سینه، نامنظم بودن ضربان قلب، درد قفسه سینه، نارسایی ریه و نارسایی کلیه می باشد. بنابراین بیمارانی که جراحی باز انجام داده اند بعد از عمل نیازمند مراقبت های خاصی هستند و به یک همراه در کنار خود احتیاج دارند. از جمله مواردی که باید بلافاصله بعد از عمل همراهان بیمار به آن توجه داشته باشند شامل موارد زیر است:
- نظارت بر بیمار برای اطمینان از مصرف داروهای ارائه شده توسط پرستاران برای کنترل درد و جلوگیری از عفونت
- خودداری از خوردن و آشامیدن و نظارت بر بیمار تا از بین رفتن کامل اثر داروی بیهوشی
- شروع تدریجی فعالیت بدنی و راه رفتن بیمار برای جلوگیری از لخته شدن خون
- انجام تمرین های تنفسی
با بهبودی نسبی در بیمارستان، بیمار با دستور پزشک باید مرحله تکمیلی درمان خود را در منزل سپری کند. بیمار با حضور در منزل، آسایش و آرامش بیشتری داشته و سریع تر بهبود می یابد. لازم به ذکر است که برای بسیاری از بیماران ترخیص از بیمارستان مطلوب است، ولی برای بسیاری دیگر ترخیص و بازگشت به منزل می تواند یک مشکل باشد. بیمار و همراه بیمار، باید بر حسب نوع عمل انجام شده دستورالعمل مراقبت در منزل را از پزشک و پرستاران یاد گرفته تا در ادامه دچار مشکل نشوند.
دوران بهبودی بیمارانی که جراحی باز انجام داده اند از یک تا سه ماه متغیر است ولی عموماً بیمار می تواند فعالیت های خود را به تدریج بعد از یک ماه آغاز کند. علاوه بر دقت در زمان و نحوه مصرف داروها، باید استفاده از یک رژیم غذایی سالم (عدم استفاده از غذاهای چرب و شور) و کنترل فشار و کلسترول خون نیز باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین اگر فرد بیمار در گذشته سبک زندگی خطرناکی داشته (استفاده از دخانیات و الکل) باید آن را اصلاح کند. البته در کنار استفاده از داروهای ضد عفونت، زخم های مربوط به جراحی باید به صورت مرتب ضدعفونی شده تا خطر عفونت در این زخم ها به حداقل برسد. لازم به ذکر است بیماران به دلیل کاهش فعالیت بدنی و دور بودن از جامعه، ممکن است دچار افسردگی شوند. همراه باید به تدریج بیمار را برای راه رفتن و فعالیت های بدنی تشویق کند. فعالیت های بدنی و رعایت سایر نکات ذکر شده، سرعت بهبودی روحی و جسمی این بیماران را افزایش می دهد.
همان طور که پیشتر گفتیم، پس از گذشت دوره بستری در بیمارستان با اجازه پزشک، بیمار به منزل منتقل میگردد اما مرحله مراقبت به پایان نمیرسد.
بسیاری از اعضای خانوادهها شاغل هستند و به همین خاطر زمان کافی برای مراقبت از بیماری که دوره نقاهت خود را میگذراند را ندارند. یکی از بهترین گزینهها در این گونه موارد استفاده از یک پرستار در منزل است.
پرستار تجربه کافی و تخصص لازم برای نحوه برخورد با بیمار را دارد و میداند که هر نشانهای در بدن بیمار چه خبری میدهد. پرستار بیمار میتواند به خوبی از شخص مراقبت کرده و مراقب اوضاع روحی او نیز باشد.
پرستار بیمار تمامی علائم شخص مورد نظر را یادداشت کرده و به پزشک او نشان میدهد. لذا فرآیند بهبود نهایی بسیار سریع تر خواهد شد.
مرکز درمانی توان سلامت نیز در همین راستا اقدام به اعزام پرستار و همراهی بیمار متخصص، متعهد و مجرب مینماید. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید. پرسنل ما در تمام طول هفته و به صورت 24 ساعته آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.