به سردردهای شدید که همراه با تپش و ضربان و معمولاً در یک سمت سر دیده می شوند میگرن می گویند. افراد مبتلا به این سردرد ها دچار تهوع و استفراغ نیز می شوند و حساسیت زیادی به نور و صدا دارند. طول سردردهای میگرنی عموماً چند ساعت می باشد؛ ولی در برخی موارد ممکن است تا چند روز ادامه داشته باشد. ابتلا به میگرن مربوط به سنین بالای 35 سال است و زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا هستند. البته گاهی این نوع سردرد در کودکان نیز دیده می شود. لازم به ذکر است که حدود 10 الی 20 درصد جمعیت کشور ما از این نوع سردرد رنج می برند. حملات میگرنی در افراد مختلف متفاوت است. برخی مبتلایان چند روزی یک بار برخی کمتر (دفعات معدود در ماه یا سال) دچار حمله می شوند. هنوز عامل مشخصی برای سردردهای میگرنی مشخص نشده است. اما پزشکان بر وراثتی بودن آن اتفاق نظر دارند و برخی محرکان را به عنوان عامل میگرن معرفی کرده اند. با این وجود حضور یک پرستار یا مراقب در کنار مبتلایان به این بیماری خصوصا سالمندان میتواند مثمرثمر باشد. پرستار سالمند در این زمینه کمک های شایانی در کنار آمدن با این بیماری خواهد کرد.
مواد محرک عبارتند از مواد غذایی نامناسب مثل مواد غذایی حاوی نگهدارنده و مواد شیمیایی، غذاهای شور، الکل، تغییر ناگهانی در سطح کافئین خون، الگوی نامناسب خواب، استرس و تنش زیاد در زندگی، تغییرات هورمونی (در خانم ها)، مصرف برخی داروها. سردرد میگرنی علائم متفاوتی دارد و این علائم دیده شده در افراد و حتی حملات مختلف متفاوت است. این علائم عبارتند از:
احساس گردن درد قبل شروع سردرد
مشاهده نورهای نقطه ای یا خطی چشمک زن قبل از شروع سردرد (علائم بصری)
سردرد ضربان دار و همراه تپش (معمولا در یک سمت سر)
آبریزش بینی و چشمی (مشابه سردردهای سینوسی)
احساس درد در پشت چشم
حسسایت به صدای بلند، نور شدید و بوی زیاد
شدت یافتن درد با تحرک و فعالیت های بدنی
احساس ضعف و مورمور شدن یا سوزن وسزن شدن بدن (خصوصا در یک سمت بدن)
داشتن حالت تهوع، استفراغ و دل درد
سرگیجه و عدم تعادل
اختلال در تکلم
اختلال در بینایی مثل تار دیدن، دوبینی و یا عدم بینایی
خستگی و کاهش انرژی بدن بعد از رفع سردرد
میگرن ها بر اساس نوع علائم ایجاد شده، انواع مختلفی دارد که شایع ترین آنها در زیر ارائه شده است.
میگرن معمولی شایع ترین نوع میگرن می باشد که با درد چشم همراه است و اغلب درد در کل سر احساس می شود.
میگرن کلاسیک که قبل از رخ دادن با بروز علائم بصری خود را نشان می دهد. مثل لکه های سیاه جلوی چشم که به تدریج بزرگ تر می شود و یا تاریک شدن بخشی از میدان دید. این نوع سردرد معمولا بعد از رفع این علامات بصری و در یک طرف سر رخ داده کهه مراه با حالت تهوع و استفراغ است و شخص طی آن به نور و صدا حساسیت زیادی دارد.
میگرن چشمی بیشتر در افراد سالمند دیده می شود. در این نوع میگرن بدون سردرد، لکه سیاه رنگی در چشم ایجاد شده و میدان بینایی به تدریج تاریک و تنگ می شود.
روش های درمانی ارائه شده توسط پزشکان در این بیماری برای کاهش تعداد و شدت حملات میگرنی و علائم حاصله می باشد. این روش ها شامل درمان دارویی و سبک زندگی سالم می باشد. دارو درمانی زمانی نتیجه بخش خواهد بود که همراه با مراقبت های فرد و اصلاح سبک زندگی باشد. اولین گام در جهت بهبودی، حذف محرک های ذکر شده این نوع سردرد می باشد. در واقع کنترل میزان استرس در زندگی، ورزش های هوازی و سبک به شکل منظم، برنامه غذایی سالم، تنظیم وزن و اجتناب از چاقی و تنظیم هورمون های بدن نقش بسزایی در کنترل میگرن دارد.
اگر شما هم در خانه خود دارای سالمند مبتلا به میگرن هستید، پیشنهاد میشود که حتما از یک پرستار سالمند بهره ببرید. زیرا نگهداری از سالمند مبتلا به میگرن قطعا کار سختی است و هر کسی نمیتواند از عهده این کار بربیاید. مرکز مراقبتی پرستاری توان سلامت در همین راستا اقدام به اعزام پرستار سالمند میکند. برای اطلاعات بیشتر در رابطه با این موضوع و استخدام پرستار سالمند کافی است با ما تماس بگیرید.