آرتروز یکی از شایع ترین مشکلات در سالمندان است که در آن مفاصل بدن خصوصا زانوها دچار ساییدگی، تخریب و درد می شود. البته این مشکل می تواند در هر گروه سنی رخ دهد اما معمولا در سنین بالای 65 سال به آن مبتلا می شوند؛ به نحوی که 60 الی 90 درصد افراد این رده سنی دچار آرتروز هستند.
آرتروز با تخریب آرام و تدریجی غضروف ها آغاز شده و پس از از بین رفتن آنها استخوان متصل به غضروف دچار آسیب می شود و درد شدیدی ایجاد می کند. آرتروز همه مفصل ها را مورد هجوم قرار می دهد؛ اما مفصل های زانو، لگن، بند انگشتان، گردن و کمر بیشتر آسیب می بینند. زنان به دلیل رسیدن به سن یائسگی و قرار گرفتن در معرض پوکی استخوان، بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا می شوند.
عوامل مختلفی در ابتلا به آرتروز نقش دارد که عبارتند از:
- کارها و فعالیت های بدنی سنگین در مردان مثل افراد کشاورز، کارگران ساختمانی و رانندگان
- کارها و فعالیت های سنگین در زنان و بارداری های زیاد
- نشستن و برخواستن زیاد و نادرست، راه رفتن و بالا رفتن یا پایین آمدن از پله ها به شکل غیر اصولی
- ورزش کردن غیر اصولی
- چاقی بیش از حد
- شکستگی مفاصل
- مشکلات مادرزادی و ارثی
- افزایش سن
مفاصل بخش پایین بدن مثل ران و زانو بیشتر به دلیل چاقی و اضافه وزن و استفاده نادرست از پله دچار آرتروز و تخریب شده و مفاصل بخش بالایی بدن مثل شانه و آرنج بیشتر به دلیل انواع شکستگی و تومورهای استخوانی دچار آرتروز می شوند. اگر ساییده شدن غضروف ها در مراحل ابتدایی باشد، می توان زیر نظر پزشک از مکمل های دارویی برای تجدید ساخت این غضروف ها استفاده کرد.
اما اگر ساییده شدن آنها به مرحله پیشرفته تر رسیده و بیشتر غضروف ها تخریب شده باشد، نمی توان آن درمان کرد. در این حالت به دلیل تخریب در سطح مفاصل، سطوح دندانه داری در غضروف ها ایجاد شده که به دلیل برخورد با عضلات و استخوان ها درد بسیار زیادی ایجاد می کند. در صورتی که بیمار به این مرحله از آرتروز رسیده باشد، باید از جلسات فیزیوتراپی برای تقویت عضلات دست و پا استفاده کند. در صورت داشتن اضافه وزن، درد حاصل بسیار شدید می باشد که با کاهش وزن، این درد به طور چشمگیری کاهش می یابد.
وسایل ارتوپدی مثل گردنبند از مفاصل در برابر تخریب بیشتر جلوگیری می کند. همچنین می توان از داروهای مسکن زیر نظر پزشک برای کنترل درد مفاصل و التهاب آنها، استفاده کرد. در صورت حاد بودن شرایط مفاصل و داشتن درد شدید، پزشک از روش جراحی استفاده کرده و مفصل آسیب دیده را ترمیم کرده و یا آنرا با مفصل مصنوعی تعویض می کند. رژیم غذایی در کاهش درد و التهاب مفاصل نقش زیادی دارد. حجم غذاهای مورد استفاده باید طوری باشد که مانع ایجاد اضافه وزن شود و کالری مورد نیاز بدن را تامین کند.
از مواد غذایی تقویت کننده عضلات و مفاصل بیشتر مورد استفاده قرار گیرد. ماهی به دلیل داشتن اسید چرب امگا 3، روغن زیتون، لبنیات کم چرب، سبزیجات تازه و سبز، کلم بوکلی، سیر و چای سبز موجب تقویت بخش های آسیب دیده مفاصل می شود. البته بهتر است در این رابطه متناسب با شرایط بدنی از یک متخصص تغذیه برای برنامه خود کمک گرفت.
برخی مواد غذایی مثل قند و شکر و گوشت قرمز نیز بهتر است، کمتر مورد استفاده قرار گیرد. آرتروز یکی مشکل مفصلی است که علاوه بر درد شدید، محدودیت های زیادی برای فرد ایجاد می کند و درمان خاصی ندارد. به همین دلیل با رعایت نکاتی ساده می توان از پیشگیری به این بیماری جلوگیری کرد. مهم ترین روش پیشگیری، انجام حرکات به صورت صحیح و آرام و انجام ندادن فعالیت های سنگین می باشد.
یکی از بهترین روشها برای مراقبت از بیماران ، خصوصا سالمندان مبتلا به آرتروز کمک گرفتن از یک پرستار سالمند میباشد.
پرستار سالمند علاوه بر این که میتواند یک همدم و یاری رسان باشد، میتواند در انجام کارهایی که برای فرد سالمند مبتلا به آلزایمر مشکل است، کمک کننده باشد. برای مثال کارهایی مانند طبخ غذا برای سالمند و … را انجام دهد. در استحمام کمک نماید و زمان مصرف داروها و نرمشهای سبک را یادآوری کند.
در همین راستا مرکز پرستاری و مراقبتی توان سلامت اقدام به اعزام پرستار سالمند در تهران مینماید. پرستاران سالمند مجموعه توان سلامت همگی دارای تخصص و تجربهی کافی در زمینه نگهداری از سالمندان هستند و دورههای کافی را گذرانده اند.
شما میتوانید برای آگاهی از نحوه استخدام پرستار سالمند در هر ساعتی از شبانه روز با ما تماس بگیرید. پرسنل ما همواره آماده پاسخگویی به شما در زمینه عقد قرار داد مربوط به پرستار سالمند و … میباشند.