پیش فعالی یا نقص در تمرکز، نوعی اختلال در کودکانی است که فعایت و جنب و جوش بیش از اندازه داشته باشند. فعالیت این افراد به حدی است که باعث ایجاد مشکل برای خود و خانواده و همچنین موجب ایجاد مزاحمت برای اطرافیان می شود و به همین دلیل باید کنترل شوند. در این اختلال، کودک در یک جا نشستن، آرام بودن و توجه کردن به اطرافیان مشکل دارد. 10-8 درصد کودکان به این اختلال دچار هستند و آمار مربوط به این اختلال از هر 100 تولد، 5 مورد است. همچنین آمار ابتلای پسران به بیش فعالی تقریبا 3 برابر دختران است.
این اختلال در در ابتدای تولد به صورت واضح نبوده و معمولا قابل تشخیص نیست. البته مبتلایان به این اختلال در مرحله نوزادی، علائمی مثل زیاد گریه کردن، زیاد دست و پا زدن، کم خوابی و کم غذایی دارند. بیش فعالی معمولا قبل از ورود به مدرسه و در بین سن های 3 تا 7 سالگی تشخیص داده می شود. به عقیده محققان علت این اختلال، افت شدید یکی از مواد شیمیایی مغز به نام میانجی مغز که مسئول کنترل رفتار فرد است، می باشد. عوامل ایجاد اختلال در تولید این ماده، ترکیبی از ژنتیک و عوامل محیطی است. عوامل محیطی شامل در معرض دود سیگار قرار داشتن، مصرف دخانیات و الکل توسط مادر باردار، استفاده از مواد غذایی صنعتی حاوی مواد نگهدارنده، بالا بودن میزان استرس در مادران باردار و زندگی در هوای آلوده، می باشد.این اختلال علائم مختلفی دارد؛ شامل:
- تحرک و جنب وجوش بسیار بالا
- انجام کارها بدون فکر و بدون توجه به عواقبش
- بی دقتی و بی توجهی به محیط پیرامون
- زیاد حرف زدن و قطع کردن صحبت های دیگران
- نداشتن صبر و حوصله برای درخواست خود
- ناتوانی برای برقراری یک رابطه مناسب با دیگران خصوصا افراد هم سن خود
- به هم زدن بازی سایر کودکان و اذیت کردن آنها
- بی دقتی در نگهداری وسایل و گم کردن آنها
بیش فعالی بر اساس نوع علائمی که افراد نشان می دهند به سه گروه تقسیم می شود. در نوع اول کودک تمرکز کافی نداشته و بی دقت است. اما در نوع دوم مشکل اصلی کودک، تحرک و فعالیت زیاد است. نوع سوم که بیشتر در پسران دیده می شود ترکیبی از دو حالت قبل است. با توجه به علائم ذکر شده، کودکان بیش فعال باید مورد توجه و مراقبت کامل والدین خود قرار گیرند؛ در غیر این صورت با بیشتر شدن سن و ورود به مرحله نوجوانی و جوانی، رفتار اجتماعی مناسبی نداشته و بیشتر از دیگران در معرض بزهکاری و افسردگی قرار می گیرند. مهم ترین وظیفه والدین مراجعه به پزشک جهت درمان، در صورت مشاهده علائم ذکر شده است. این اختلال با رژیم های دارویی و غیردارویی (برنامه های تربیتی) پزشک قابل کنترل است. اگر برنامه های تربیتی با همکاری والدین و معلم مدرسه انجام شود، اثر پذیری کودک بیشتر خواهد بود.
از وظایف والدین در راستای اجرای برنامه تربیتی می توان به این موارد اشاره کرد:
- صحبت کردن با کودک درباره کارهایی که باید و نباید انجام دهد.
- تشویق کودک برای استفاده از توانایی ها و استعدادهایش
- دادن پاداش در قبال انجام کارهای خوب و نادیده گرفتن کارهای نادرست (از تنبیه خودداری شود)
- استفاده از جدول ثبت اطلاعات برای کارها و تکالیف روزمره
در کنار دارو درمانی و برنامه های تربیتی، رژیم غذایی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. زیرا برخی مواد غذایی شدت علائم این اختلال را کم و برخی زیاد می کنند. در وعده غذایی این کودکان، مواد غذایی دارای پروتئین و امگا 3، باید بیشتر مورد استفاده قرار گیرد و انواع میوه ها بیشتر مصرف شود. در مقابل باید موارد غذایی حاوی مواد نگهدارنده و رنگ های مصنوعی و همچنین قند و کافئین کمتر مورد استفاده قرار گیرد.
یکی از بهترین انتخابها در نگهداری از کودکان بیش فعال، استفاده از یک پرستار کودک است. پرستار کودک تجربهی کار با تعداد زیادی کودک را دارد و به همین خاطر با تجربه و دانش خود میتواند با کودکان سازگار شده و با آنها تعامل داشته باشد.
مرکز پرستاری و مراقبتی توان سلامت در این زمینه یاری رسان شما خواهد بود. پرستاران کودک مرکز توان سلامت دارای تخصص و تجربهی لازم در زمینه مراقبت از کودک بوده و دورههای لازم را گذرانده اند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق بخش تماس، با ما در ارتباط باشید.
راه های ارتباط با ما
تلفن ثابت:
77505919
77627650
26764980
تلفن همراه:
09900133900
سایت: www.tavanparastar.com
اینستاگرام: instagram.com/tavansalamat
*****************
آدرس: خیابان شریعتی . تقاطع طالقانی . نبش کوچه نراقی . پ15 . واحد 7