کلیه ها یکی از اندام های حیاتی بدن هستند که دو مسئولیت مهم تصفیه خون از مواد شیمیایی و زائد و همچنین خروج آنها از بدن به شکل ادرار از بدن را بر عهده دارند. گاهی کلیه ها تحت تاثیر عواملی که شایع ترین آن افزایش فشار و قند خون می باشد، بخش اعظم توان خود را از دست می دهند و بافت آنها دچار تخریب می شود. سایر عوامل تاثیر گذار در اختلال فعالیت کلیه ها شامل عفونت کلیه ها، بیماری مادرزادی کلیوی، انواع بیماری های خود ایمنی، وجود کیست در کلیه و کاهش میزان خون یا آب بدن می باشد. در نتیجه عملکرد آنها دچار اختلال شده و متوقف می شود.
این اختلال موجب تجمع مواد سمی در بدن می شود که بسیار خطرناک می باشد و باعث ایجاد مسمومیت در بدن می گردد. از علائم مسمویت بدن می توان به احساس خستگی و ضعف، تورم دست و پاها و گاهی صورت به دلیل تجمع اوره، تکرر ادرار، تهوع و استفراغ و نفس تنگی اشاره کرد. در این حالت بخشی از وظایف مختل شده کلیه ها، به دستگاه دیالیز سپرده می شود تا وقتی که شرایط برای پیوند یک کلیه سالم به شخص فراهم شود. در واقع دیالیز بهترین راه برای کنترل نارسایی کلیوی حاد قبل از پیوند می باشد.
دیالیز به دستگاهی گفته می شود که تصفیه مواد سمس و زائد خون را انجام می دهد. این دستگاه برای اولین بار در سال 1940 مورد استفاده قرار گرفت. دیالیز معمولا به روش همودیالیز، برای بیماران حاد کلیوی مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش، با امکانات خاصی، خون بیمار وارد دستگاه شده و مواد زائد آن، جذب می شود. سپس خون تصفیه شده به بدن بیمار باز می گردد. میزان استفاده از دستگاه دیالیز در بیماران مختلف متفاوت است و به شدت نارسایی کلیه از هفته ای یک بار تا یک روز در میان متغیر است. دیالیز با وجود انجام تصفیه خون که بسیار برای بدن حیاتی است، عوارض زیادی دارد و باعث ایجاد مشکلاتی برای بیماران می شود. ممکن است بیماران به مایع دیالیز حساسیت داشته باشند.
همچنین افزایش وزن، افزایش قند خون، کاهش فشار خون، کم خونی، اختلال در خواب و گرفتگی عضلات از جمله این عوارض می باشند. بیمارانی که برای بهبود وضعیت جسمی خود مجبورند که قبل از گرفتن پیوند، دیالیز انجام دهند باید علاوه بر رعایت زمان دیالیز به رژیم غذایی خود نیز اهمیت بیشتری بدهند. در واقع این بیماران از لحاظ غذایی محدودیت های بیشتری دارند و به همین دلیل در معرض سوء تغذیه هستند. اگر به مسئله غذایی این افراد توجه نشود و به سوء تغذیه دچار شوند، میزان آسیب رسی به بدن به دلیل ضعف و ناتوانی بیشتر می شود و وضعیت او حادتر می گردد. بهترین راه برای این بیماران مشورت با یک متخصص تغذیه برای تعیین میزان کالری مورد نیاز بدن است.
با تعیین میزان کالری می توان یک برنامه مناسب غذایی ترتیب داد تا مانع افت توان بدن شد. سطح نمک و چربی در غذاهای مورد استفاده باید بسیار کاهش یابد. تا حد امکان سعی شود از غذاهای پروتئینی مثل گوشت استفاده نشود. غذاها، میوه ها و سبزیجات باید دارای قند و پتاسیم پایینی باشد تا برای بدن مشکلی ایجاد نکند. همچنین استفاده از مواد دخانی تاثیر بسیار بدی بر بهبودی این بیماران دارد. یکی از مشکلات بیمارانی که از دستگاه دیالیز استفاده می کنند، ایجاد مشکلات روحی مخصوصاً حس افسردگی است. اطرافیان می توانند با همراهی بیماران در جلسات دیالیز، موجب حس آرامش و امنیت بیمار شده و او را به آینده امیدوار کنند. همراهی و همدلی با بیمار باعث تقویت روحیه و مانع ایجاد افسردگی می شود.
اصولا فرد سالمندی که مبتلا به بیماری کلیوی است و درمان دیالیز را در پیش گرفته است، نمیتواند به امور شخصی خود برسد. همچنین بایستی فردی در کنار او حضور داشته باشد تا زمان مصرف دارو ها را به او یادآوری کند. این گونه سالمندان، همانطور که پیشتر گفتیم، نیاز به رژیم غذایی سالم دارند . یعنی مواد غذایی که مصرف میکنند باید کاملا سالم و حاوی مواد مغذی باشد. این کار ها باید توسط شخص دیگری انجام شود. اما از آنجایی که امروزه اکثر خانوادهها شاغل هستند، امکان پذیر نیست. پس یکی از بهترین راه حل ها استفاده از یک پرستار سالمند است.
مرکز پرستاری و مراقبتی توان سلامت، با ارائه بهترین خدمات مراقبتی و پرستاری آمادگی خود را مبنی بر اعزام پرستار سالمند مجرب و متخصص اعلام میدارد. شما میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر از طریق بخش تماس با ما در ارتباط باشید.