زندگی انسانها شامل سه دوره کودکی، جوانی و میانسالی است. در این میان دو دوره کودکی و میانسالی دورههایی بسیار حساس اند و نیازمند مراقبت و نگه داری بیشتری می باشند. دوره میانسالی و به عبارتی سالمندی معمولا از سن 60 تا 65 سال آغاز می شود. البته پیری یک امری نسبی است و آغاز آن در افراد مختلف متفاوت است و تا حدی تحت تاثیر شرایط و موقعیت زندگی میباشد. مثلا ممکن است شخصی 40 یا 45 ساله تحت تاثیر شرایط زندگی و مسائل موجود کاملا ناتوان و شکسته شده باشد و نشانههای پیری در او دیده شود. در مقابل ممکن است شخصی 80 ساله همچنان فعالیتهای اجتماعی خود را همانند سابق انجام دهد و بسیار بشاش، سرزنده و بدون احساس پیری و کسالت زندگی کند.
همانند سایر دوره های زندگی شخص، دوره میانسالی نیز نشانه های خاص خود را دارد. یکی از این نشانه ها تحلیل قوای جسمانی، بدون دلیل بیماری خاصی است که میزان این تحلیل بسته به فیزیک هر فرد متفاوت است. مثلا به دلیل از بین رفتن نیمی از سلول های مغزی و قشر مخ، این افراد دچار مشکلات حرکتی، حافظه و تکلم، شنوایی و بینایی می شوند. زیرا این اعمال کاملا با مغز ارتباط دارند. همچنین ماهیچه ها و نیروی قلب آنها به دلیل افزایش سن ضعیف تر شده، در نتیجه با کاهش ضربان قلب، پمپاژ خون کند تر شده و شخص بیشتر در معرض بیماری های قلبی و عروقی قرار می گیرد. علاوه بر این افراد میانسال دچار ضعف سیستم ایمنی بدن هستند. این به این معنی است که با قرار گرفتن در معرض بیماری سریع تر و بیشتر بیمار شده و دوران بهبودی آنها طولانی تر است. همچنین مشکل ضعف بدن و ماهیچه ها یک مشکل اساسی برای این افراد است. همه این عوامل سبب شده که مهم ترین مشکل میانسالان به خطر افتادن سلامتی آنها باشد که هم برای خود و هم اطرافیان نگران کننده است. علاوه بر موضوع سلامت جسمانی این افراد سه دسته نیاز اساسی دارند که باید برطرف شود.
این نیازها شامل نیازهای عاطفی، معیشتی و روحی روانی است. نیاز عاطفی از دوران کودکی با همراه فرد است و با بیشتر شدن سن این نیاز هم بیشتر میشود. قانون محبت به والدین و سالمندان در گذشته بسیار مورد توجه بود و افراد سالمند بسیار مورد احترام و توجه بودند. اما این اصل امروزه رو به فراموشی است و بسیار کم رنگ شده است. اغلب سالمندان به دور از فرزندان خود و تنها زندگی میکنند. فرزندان نیز بسیار کم به والدین خود سر می زنند و بیشتر سرگرم خانواده خود هستند. نیازهای معیشتی انسان شامل مکان زندگی، خوراک و پوشاک است که شامل همه افراد میشود و میانسالان از این قاعده مستثنی نیستند. آنها نباید هیچگونه دل مشغولی بابت نیازهای معیشتی خود داشته باشند. مکان زندگی آرام و امن و تغذیه مناسب و قابل هضم از نیازهای اساسی آنهاست. علاوه بر این آنها به دلیل ضعف قوای جسمانی نمیتوانند به تنهایی بسیاری از کارهای روزانه خود را انجام دهند. مثلا برای استحمام یا دستشویی به کمک نیاز دارند. به همین دلیل به بهداشت آنها باید توجه ویژه شود. از لحاظ روحی و روانی نیز سالمندان بسیار حساساند. آنها همانند سایر افراد جامعه نیاز دارند تفریحاتی مناسب با سن و روحیات خود داشته باشند. مثلا خواندن کتاب یا روزنامه، رفتن به محیط بیرون مثلا پارک یا فضای سبز بیرون شهر، معاشرت با فرزندان، اقوام و دوستان، همبازی شدن با نوه ها، گوش دادن به موسیقی. انجام دادن یک مورد از این کارها می تواند به تنهایی روحیه فرد میانسال را شاد کند و او را از فضای ناتوانی و ناامیدی دور کند.
همچنین این فرد کمتر دچار بیماری های جسمی و روحی روانی میشود. اما سالمندانی که تفریحی نداشته باشند، در صورت عدم توجه اطرافیان، بیشتر در معرض این بیماری ها هستند. همچنین در این افراد افسردگی که یکی از شایع ترین اختلالات روحی روانی است، بیشتر دیده می شود. علت اصلی این اختلال احساس تنهایی از عدم توجه اطرافیان، از دست دادن سلامت جسمی و مرگ دوستان و افراد هم سن خود است. خصوصیت دیگری که در افسردگی سالمندان دیده می شود اختلال در حافظه است که بیشتر به علت بی حوصلگی و بی علاقگی بیمار می باشد که پاسخ سوالات را به خوبی نمیدهد. بنابر موارد و نکات ارائه شده، میانسالی سنی بسیار حساس می باشد و مراقبت خود فرد و اطرافیان را به صورت ویژه میطلبد. این افراد از لحاظ جسمی و چه از لحاظ روحی روانی بسیار حساساند و کوچک ترین اهمال ممکن است شرایط را از کنترل خارج کند و حسرت و پشیمانی برای فرزندان آنها به بار آورد. بنابراین شرایط اقتضا می کند که فرزندان وقت بیشتری را برای والدین خود بگذارند و بیشتر در کنار آنها باشند و به آنها رسیدگی کنند. اما امروزه شرایط زندگی طوری شده است که افراد بسیار مشغول و گرفتارند.
در گذشته بیشتر سالمندان به هیچ وجه حاضر به قبول پرستار نبودند و بر این نکته تاکید داشتند که کارها را یا خود یا فرزندانشان انجام دهند. اما آنها امروزه با درک شرایط این واقعیت را پذیرفته اند که گاهی برای بهتر زندگی کردن به پرستار و مراقب نیاز دارند. پرستار سالمند با آموزش کامل و شناخت درست در زمینه نیازهای سالمندان، برای داشتن یک زندگی راحت و بی دغدغه به آنها کمک خواهد کرد. در واقع پرستار سالمند به نحوی آموزش دیده که نیازهای خاص بسیاری از سالمندان را می فهمد و می تواند با سهولت بیشتری با بیماران سالمند ارتباط برقرار کند. از جمله کارهایی که یک پرستار انجام می دهد به طور خلاصه می توان به نظافت و بهداشت (شامل مسواک، کوتاه کردن ناخن، شانه زدن موها، استحمام، شستشوی روزانه و دستشویی)، انتقال و جابجایی، کمک به درمان و رفع نیازهای دارویی و درمانی طبق زمان مشخص شده، تغذیه مناسب بر اساس رژیم فرد و نیازهای او، برقراری رابطه دوستانه و هم صحبتی با او، پیاده روی در حد امکان و کمک به سالمند برای حضور در جمع دوستان، اشاره کرد. اگر مشغله هایتان به حدیست که فرصت کمی برای این عزیزان دارید میتوانید از مراکز خوب و برجستهی پرستاری کمکهای لازمه را دریافت کنید. توان سلامت مجموعه ای کامل از پرستاران زبده و زحمت کش و مهربان را در مجموعه ی خویش گرد آورده تا دنیا را به بهشتی زیبا برای سالمندان عزیزتان مبدل کند و دیگر دغدغه ی آرامش سالمندان عزیزتان را نداشته باشید. میتوانید با ما مشکلات سالمند و بیمارتان را در میان بگذارید، ما بهترین شخص را برای التیام دردها و آرامش سالمند و بیمار شما معرفی خواهیم کرد.